duminică 22 octombrie 2017 2:05 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / Stiinta / Dosarele X / Omul cu masca de fier – un mister dezlegat
Magazin Online

Omul cu masca de fier – un mister dezlegat

 Omul cu masca de fier este cunoscut publicului larg datorita romanelor lui Al. Dumas si a filmului „The Man in the Iron Mask,” (1998) cu Leonardo diCaprio in rolul principal.

omul cu masca de fier

Adevarata identitate a personajului a ramas insa un subiect controversat pana de curand cand Paul Sonnio profesor de istorie la Universitatea din California a reusit sa dezlege misterul.

Omul cu masca de fier a fost prins in 1669 si tinut in diferite inchisori franceze, inclusiv Bastilia pana in 1703 cand a murit. Identitatea sa era un mister chiar in timpul detentiei sale pentru ca trebuia sa poarte celebra masca potrivit istoricului Paul Sonnio.

Cunoscutul filosof Voltaire, dar si Alexandre Dumas au acreditat legenda ca omul cu masca de fier ar fi frate geaman cu regele Ludovic al XIV-lea, si ca ratiunile politice ar fi stat la baza inchiderii sale. Istoricii au ajuns insa la concluzia ca numele real al misteriosului personaj era Eustache Dauger, iar masca pe care acesta o purta nu era confectionata din fier, ci din catifea. „Ei sunt destul de siguri ca era vorba de un valet. Dar nu au reusit sa stabileasca al cui valet era si care sa fi fost ratiunea pentru care a fost tinut in conditii de securitate atat de dure pentru peste 30 de ani” a adaugat Paul Sonnio.

In cartea sa,  „The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story” publicata in acest an, Sonnio il conduce pe cititor prin diverse izvoare istorice inclusiv prin corespondenta relativa la misteriosul prizioner. In urma cercetarilor Sonnio a reusit sa stabileasca faptul ca Eustache Dauger era valetul trezorierului Cardinalului Mazarin. Mazarin a fost prim-ministru al Frantei in prima perioada a domniei lui Ludovic al XIV-lea. Sonnio este de parere ca o parte din averea imensa de care dispunea Mazarin ar fi fost furata de la fostul rege al Angliei, iar Eustache Dauger era in posesia multor informatii delicate. Se pare ca Dauger nu a fost foarte strict cu secretele in posesia carora ajunsese si acest lucru i-a atras pedeapsa fiind amentitat ca daca va dezvalui cuiva adevarata identitate va fi ucis pe loc.

Post-ul Omul cu masca de fier – un mister dezlegat apare prima dată în X Magazine.

Dosarele X | Adpres Media | Stiri directe… Ponturi pe mail: mediaadpres@gmail.com

Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate
Cumpara Publicitate
loading...
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate
loading...
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate

Despre adpres.net

Adpres Media | Adpres.net :) Fara Cenzura
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com