duminică 22 octombrie 2017 2:04 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / Stiinta / Dosarele X / Berea de acum 5.000 de ani avea un ingredient secret
Magazin Online

Berea de acum 5.000 de ani avea un ingredient secret

 Berea este una dintre cele mai vechi bauturi din lume, existenta acesteia fiind documentata atat in Egipt, Mesopotamia, dar si in China. Insa, chiar daca berea a fost mereu facuta prin fermentarea cerealelor nu intotdeauna a fost vorba de aceleasi retete.

berea

Arheologii au efectuat o serie de teste pe ceramica descoperita in Mijiaya din provincia chineza Shaanxi. Cercetarile au scos in evidenta probe care atesta producerea berii, dar si o mare varietate de cereale antice. Acestea includeau: mei, grau salbatic asiatic, unele radacini de plante (probabil pentru aroma) si orz. Desi foarte probabil varietatea si gustul berii antice era mult diferita fata de cea de astazi, arheologii cred ca orzul era acel ingredient secret al acestor stravechi retete.

Orzul este folosit in fabricarea berii datorita continutului ridicat de amilaza, o enzima care ajuta la conversia amidonului in zaharuri in procesul de fermentare. Cultivarea acestei plante se pare ca isi are originea in  Orientul Mijlociu acum mai bine de 8.000 de ani.

Arheologii marturisesc ca inca le este neclara modalitatea prin care berea a patruns in China, dar artefactele din Mijiaya dovedesc ca aceasta bautura era produsa acum mai bine de 5.000 de ani. Aceste date sugereaza ca orzul era folosit in productia berii cu mult inainte ca cerealele sa fi devenit un aliment de baza in acele regiuni.

Tanarul cercetator, Jiajing Wang care a publicat de curand aceste informatii in Proceedings of the National Academy of Sciences a declarat ca aceste descoperiri au constituit o surpriza pentru istorici.

berea antica din China

Mijiaya a fost descoperita in 1923 de arheologul suedez Johan Gunnar Andersson. Situl principal este localizat in aproprierea zonei centrale a orasului contemporan Xi’an si a fost excavat de arheologii chinezi intre anii 2004 si 2006.  Raportul final rezultat in urma acestor operatiuni a fost publicat in 2012 si acolo arheologul Li Liu de la Stanford a lansat ipoteza ca unele vase ceramice ar fi putut fi folosite pentru producerea de bauturi alcoolice.

In vara anului 2015,  cercetatorii de la Standford au venit Xi’an si au vizitat Institutul de Arheologie din Shaanxi unde sunt pastrate artefactele si printr-o serie de analize au reusit sa redescopere antica reteta de bere chineza. Wang si ceilalti cercetatori noteaza faptul ca orzul a fost gasit extrem de rar in siturile din Epoca Bronzului din China si ca orzul nu a devenit o cultura stabila pana in perioada dinastiei Han (206 i.d. Hr- 220 d. Hr).

”Descoperirile noastre arata ca productia timpurie a berii ar putea sta la baza importarii culturii orzului din vestul Eurasiei in Campia Centrala a Chinei inainte ca aceasta cultura sa devina o parte a agriculturii de subzistenta 3.000 de ani mai tarziu” a declarat Jiajing Wang.

 

Post-ul Berea de acum 5.000 de ani avea un ingredient secret apare prima dată în X Magazine.

Dosarele X | Adpres Media | Stiri directe… Ponturi pe mail: mediaadpres@gmail.com

Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate
Cumpara Publicitate
loading...
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate
loading...
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate

Despre adpres.net

Adpres Media | Adpres.net :) Fara Cenzura
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com