luni 23 octombrie 2017 4:59 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / Documentare / Societate & Politica / Sindicatul – Istoria Marijuanei (VIDEO)
Magazin Online

Sindicatul – Istoria Marijuanei (VIDEO)

Cânepa este o plantă originară din Asia Centrală, care s-a răspândit ulterior în China, India şi Europa. Cultivarea cânepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane şi cea mai veche direct atestată:

sanatate-ulei-canepa

8000 î.e.n. – Conform Columbia History of the World, cea mai veche dovadă a industriei umane este o bucată de ţesătură de cânepă, veche de cca 8.000 de ani.

2.700 î.e.n. – Legendarul împărat chinez Shen Nung (Fermierul divin) include cânepa în cartea sa despre plantele de leac, considerată a fi primul text medical din lume. Cânepa este numită „o plantă superioară”, şi pe bună dreptate! Chinezii o foloseau în întregime, de la vârf şi până la rădăcini, în industria textilă, în medicină şi în alimentaţie.

1400 î.e.n. – Întrebuinţarea cânepii este atestată în India, în ceremoniile cultural-religioase şi certificată în scris în texte sanscrite datând din această perioadă. În opera medicală Sushruta, alcătuită înainte de anul 1000 î.e.n., se spunea că planta putea vindeca lepra.

800 î.e.n. – Sciţii aduc cânepa în Europa din Asia Centrală şi inventează coasa. În secolul V î.e.n., istoricul grec Herodot descrie veşmintele din ţesătură fină de cânepă din portul grecilor.

563 î.e.n. – Multe secte budiste cred că Gautama Buddha (563-483 î.e.n.) n-ar fi mâncat altceva decât seminţe şi frunze de cânepă vreme de 6 ani. Oricum, planta era pe atunci cultivată intensiv în nordul Indiei, unde se crede că el şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.

300 î.e.n. – Sunt construite apeductele romane, care transportă apa în oraşe. Se pare că aceste uimitoare realizări ale ingineriei au fost construite folosindu-se mortar de cânepă.

100 î.e.n. – Chinezii fabrică hârtie din materiale fibroase precum lemnul de dud, cânepa, cârpa, scoarţa ş.a. Anul 105 î.e.n. este adesea citat ca fiind anul descoperirii hârtiei de către un oficial al Curţii Chineze, Tsai Lun, deşi istoricii consideră astăzi că de fapt s-ar fi întâmplat cu 200 de ani mai devreme. Adăugarea cânepii la pulpa de lemn de dud a dus la fabricarea unei hârtii de o calitate mult mai bună, invenţie care s-a răspândit apoi în restul lumii, pe Drumul Mătăsii.

70 e.n. – Cânepa este cultivată pentru prima dată în Anglia. În jurul anului 400, cultura cânepii este bine statornicită.

100 e.n. – Medicul grec Dioscoride îi descrie multiplele întrebuinţări medicinale în opera sa în 5 volume, De Materia Medica. Îi atrag atenţia atât fibrele deosebit de puternice, cât şi proprietăţile medicinale. Pliniu cel Bătrân (23-79 e.n.) vorbește în opera sa, Naturalis Historia, despre întrebuinţările industriale ale cânepii, explicând şi cum trebuie cultivată.

565 e.n. – Dinastia Merovingienilor, care a domnit pe teritoriul Franţei şi Germaniei de astăzi, o înmormântează pe regina Adelgunde într-o ţesătură de cânepă deosebit de fină.

600 e.n. – În sudul Franţei este construit un pod dintr-un material făcut coji de cânepă în amestec cu var. Podul s-a pietrificat şi este solid chiar şi în ziua de azi.

800 e.n. – Carol cel Mare, fondatorul Sfântului Imperiu Roman, înaintează o lege privind cultivarea de cânepă.

1009 e.n. – Hârtia pe bază de cânepă ajunge, în sfârşit, şi în Europa, prin cultura arabă. Prima fabrică de hârtie este ridicată în Xativa, Spania. Fabricarea hârtiei continuă aici sub dominaţia maură până în anul 1244 e.n., când armatele europene îi alungă pe mauri. Pentru următorii 850 de ani, hârtia va fi fabricată mai ales din cânepă.

1100 e.n. – Cavalerii din Evul Mediu beau bere de cânepă.

1215 e.n. – Magna Carta, primul pas către o constituţie, este scrisă pe hârtie de cânepă.

1492 e.n. – Sforile şi velatura folosite de Columb la traversarea Atlanticului sunt confecţionate din cele mai solide şi lungi fibre, pe care numai cânepa le poate produce. Dacă ar fi fost folosite alte materiale, corăbiile nu ar fi rezistat acestei lungi şi periculoase călătorii.

1535 e.n. – Henric al VIII-lea, cel mai puternic dintre toţi monarhii britanici, înaintează un document care prevede că toţi proprietarii de pământ trebuie să cultive un acru de cânepă, în caz contrar, fiind sancţionaţi.

1564 e.n. – Regele Filip al Spaniei ordonă cultivarea cânepii pe tot teritoriul imperiului, din zona Argentinei zilelor noastre şi până în Oregon, urmând exemplul Reginei Elisabeta I, care promulgase o lege similară în Anglia.

1600 e.n. – Galilei, părintele astronomiei moderne, îşi face însemnările pe hârtie de cânepă.

1791 e.n. – Preşedintele George Washington stabileşte taxe de import pentru cânepă, pentru a încuraja industria autohtonă. Thomas Jefferson numeşte cânepa o necesitate pentru bunăstarea şi prosperitatea naţiunii şi recomandă fermierilor să cultive cânepă în loc de tutun iar G. Washington îndeamnă: „Bucuraţi-vă din plin de sămânţa de cânepă. Cultivaţi-o peste tot”.

1941-1945 e.n. – Campania Cânepă pentru Victorie este iniţiată în SUA din cauza crizei rezervelor de cânepă din Japonia din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Fiind folosită pentru articole militare vitale (sfoară, pânză, haine), sunt oferite subvenţii cultivatorilor de cânepă, care sunt chiar scutiţi de serviciul militar, împreună cu fiii lor. Se produc filme promoţionale ca Hemp for Victory, care să ilustreze importanţa aşa-numitelor „grădini ale victoriei”. Ca urmare, numărul culturilor de cânepă crește de câteva mii de ori.

2001 e.n. – „Maşina cu cânepă” traversează America de Nord, folosind un combustibil biologic pe bază de cânepă (biodiesel). În scopul de a promova folosirea cânepii ca sursă alternativă de combustibil, maşina porneşte din Washington D.C. la data de 4 iulie 2001 şi se întoarce acasă pe 2 octombrie 2001, după ce străbate 10.000 de mile.

sursa: frumoasa verde

Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate
Cumpara Publicitate
loading...
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate
loading...
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate

Despre adpres.net

Adpres Media | Adpres.net :) Fara Cenzura
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com