sâmbătă 21 octombrie 2017 4:01 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / LifeStyle / Sanatate / Tulburările psihice, subdiagnosticate în România
Magazin Online

Tulburările psihice, subdiagnosticate în România

Tulburările psihice, subdiagnosticate în România

Jumătate de milion de români a avut nevoie de prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică în anul 2016, arată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Toate aceste reţete au fost decontate de sistemul asigurărilor de sănătate, transmite instituţia, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

În momentul de faţă, tulburările psihice şi de comportament sunt încă subdiagnosticate în România, deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ atât de pacient, cât şi de cei din jurul său. „Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 (adică sub 5 la sută – n.r.) au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Printre cele 14 programe naţionale de sănătate curative derulate de CNAS se numără şi cele care ţintesc sănătatea mintală şi anumite boli neurologice, dar şi alte afecţiuni care, netratate, pot avea consecinţe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat”, informează CNAS.

Câte persoane suferă de depresie în lume

Reprezentanţii instituţiei susţin totuşi că îşi propun să perfecţioneze legislaţia existentă astfel încât tulburările psihice să fie diagnosticate şi tratate mai timpuriu. „Solidari cu pacienţii cu afecţiuni mintale, considerăm că multe din aceste afecţiuni pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniştilor din domeniu, dar şi al societăţii”, arată Răzvan Vulcănescu, şeful CNAS.
Potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilităţi. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase.

Cum se manifestă depresia

Elementul principal al depresiei este dispoziţia depresivă, tristă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului. La copii şi adolescenţi, această stare poate fi mai degrabă de iritabilitate decât de tristeţe. Persoana care suferă de depresie se simte tristă, disperată, descurajată, lipsită de putere, “fără chef”.
Se mai poate manifesta şi printr-o diminuare marcantă a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activităţile.

Sanatate | ViataLibera.ro | Ponturi pe mail: mediaadpres@gmail.com

Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate
Cumpara Publicitate
loading...
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate
loading...
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate

Despre adpres.net

Adpres Media | Adpres.net :) Fara Cenzura
Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate Cumpara Publicitate Magazin OnlineCumpara Publicitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com